top of page
Zoeken
  • peeremyra

Ons kind luistert niet...

Een 1e intakegesprek met de ouders: 'Wat wil je bereiken met deze coaching?' Antwoord: 'Ik wil dat ons kind luistert naar ons'. Slik, precies of ik wonderpilletjes heb of een toverstokje bezit , zucht . En dan komt mijn reply, wat soms héél confronterend is naar de ouders toe: 'Wanneer hebben jullie het laatst geluisterd naar X?' Bijna lijkt het of ik de stoom letterlijk uit hun oren zie komen... waarop ik me vlug herpak en verbloemd vraag: 'Wat zou het jullie opleveren als X luistert naar wat je vraagt? ' Ze kijken me aan alsof ik het gekste wezen op aarde ben ... 'Rust, kalmte, minder stress,..'


Kinderen zijn van nature uit goed. Elk kind wil leren, groeien en goed doen. Elke baby wil leren kruipen, staan, lopen ,..Elke kleuter wil leren lezen. Onder elk gedrag zit een gevoel verborgen. Tijdens het coachen gaan we samen op zoek naar dit gevoel, pas dan kan je een ander gedrag stimuleren. 

Bij lifecoaching en loopbaancoaching gaan we verder door op ' wat levert het je op ' tot we bij de essentie komen. Kinderen coachen is anders. Luisteren naar kinderen doe ik tijdens het knutselen, tijdens het spel, tijdens het voetballen . Geven en nemen op gelijk niveau : ik luister actief terwijl ik met hen voetbal en zo ook aan mijn conditie werk :) en zij voelen zich gehoord.

Actief luisteren is niet zo eenvoudig, we denken allemaal dat we dit kunnen maar een kind voelt instinctief aan wanneer je oprecht geïnteresseerd bent in zijn verhaal . Actief luisteren omvat 6 regels op verbaal niveau en 4 regels op non-verbaal niveau. Enkele tips:

  • Maak oogcontact met je kind: zet je op ooghoogte, spreek hem/haar aan bij de voornaam en ... wacht dan effetjes, je zal zien dat het kind automatisch je zal aankijken en dan heb je de volle aandacht.

  • Let op je lichaamshouding: zorg dat je een ontspannen, open houding hebt .

  • Herhaal enkel woorden terwijl hij vertelt.

  • Moedig je kind aan terwijl het vertelt en vraag door .

  • Gebruik zelf duidelijke taal, woorden als 'nooit', 'niet', 'waarom' laat je beter achterwege.

  • In plaats van een neen te zeggen , geef je beter uitleg waarom het niet kan en geef je je kind de keuze tussen twee opties: zo voelt het zich verantwoordelijk en geef jij het de indruk dat hij dit zelf wil.

En zit je kind in de ik-doe-lekker-wat-ik-wil-en-negeer-jou-omdat-ik-je-grenzen-aftast-fase... probeer dan eens onverwachts te kriebelen of maak een grapje. Humor haalt het kind uit zijn bubbel , daarna heb je terug zijn aandacht.


Actief luisteren is een vaardigheid die je kan leren en waar ik je graag als ouder mee laat kennismaken tijdens de kindercoaching . Actief luisteren is zo belangrijk dat ik er ook aandacht aan besteed tijdens de ouder-kind relaxworkshop die door zal gaan in de maand September. Hou dus zeker de website in de gaten.

Liefs,

Myra x89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page