top of page

Kinder- en tienercoaching

87954364_108749600724020_716492311244046

Net als bij volwassenen kan onze vlugge maatschappij ook een enorme druk uitoefenen op onze kinderen. Niet iedereen is altijd even veerkrachtig en dat is oké. Sommige kinderen hebben niet de kracht om zelf terug te veren en kunnen dus wat ondersteuning gebruiken. Een kindercoach kan ondersteuning bieden wanneer de drempel naar een kinderpsycholoog of kinderpsychiater te hoog is of om een tussentijdse oplossing te bieden wanneer het kind op de wachtlijst staat bij diverse instanties.

Wat zijn de meeste uitdagingen waarbij begeleiding van een kindercoach wordt gevraagd?

 

  1. Uw kind is snel van slag
    Een verandering, een tegenslag, pijn gedaan: alles is een groot drama en blijft lang nazinderen. Het minste beetje stress is al een belasting waar ze maar moeilijk zelf uit geraken.

  2. Uw kind blijft bij de pakken zitten
    Een tegenslag resulteert niet in vechtlust maar in (langdurige) neerslachtigheid, bevestiging ‘omdat ik toch niets kan’, berusting. Het kind zoekt niet naar een oplossing of streeft niet naar een verandering van de situatie. Het kind ondergaat vooral en heeft niet het gevoel het heft in eigen handen te kunnen nemen.

  3. Uw kind heeft een negatief zelfbeeld
    Het kind heeft een lage dunk van zichzelf en vindt dat hij niets kan, dom is, er terecht niet bij hoort.

  4. Uw kind is angstig of heeft faalangst
    Uitdagende, nieuwe of onvoorspelbare situaties worden vermeden, soms met slimme uitvluchten als ‘het interesseert me niet’ of ‘dat is niets voor mij’. Vooral als er een kans is dat het mislukt.

  5. Uw kind vraagt veel bevestiging
    Het kind vraagt veel bevestiging dat hij iets goed doet, vraagt hulp waar dat niet altijd nodig is en blijft ook liefst bij mama en papa in de buurt. Ook om zelf initiatief te nemen is een portie aanmoediging nodig.

  6. Uw kind heeft moeite met kritiek
    Een kind dat kritiek zeer persoonlijk en zeer zwaar opneemt, zal minder snel herstellen van die kritiek.

  7. Uw kind klaagt vaak over lichamelijke pijntjes
    Hoofdpijn en buikpijn zijn de klassiekers, maar het kind kan ook elders pijn hebben. Deze pijn is meestal een uiting van stress of onverwerkte of opgekropte gevoelens.

  8. Uw kind heeft moeite met de scheiding tussen de ouders
    Uw kind voelt zich schuldig voor de scheiding, heeft moeite met afscheid nemen van haar dagelijkse routine, uw kind heeft moeite met de nieuwe partner / de pluskinderen / de nieuwe gezinssituatie

  9. Uw kind heeft slaapproblemen of concentratieproblemen
    Dit is meestal een teken van langdurige stress.

  10. Uw kind heeft vaak driftbuien
    Uw kind lijkt snel ontplofbaar en de driftbuien zijn niet leeftijd gerelateerd.

  11. Uw kind heeft moeite met sociale contacten en sociale vaardigheden
    Uw kind speelt niet met andere kinderen of misdraagt zich in het spel met andere kinderen

Wij stellen dat veerkracht kan worden vergroot door kinderen te helpen een groei-mindset te ontwikkelen. Door hun een dergelijke overtuiging aan te reiken, die uitgaat van de eigen controle en mogelijkheid tot groei, kunnen we kinderen voorbereiden op, en leren omgaan met, tegenslag. We kunnen hen laten zien dat hun kwaliteiten te verbeteren zijn, hen uitleg geven over leerprocessen en hen laten zien hoe ze een groei-mindset kunnen toepassen op tal van gebieden in hun leven, zodat ze veerkrachtiger in het leven komen te staan.

Hoe werkt de kindercoach?

 

Via spel, creamomenten en outdooractiviteiten komen kinderen op een speelse manier te weten wat hun talenten zijn, waar ze goed in zijn  en hoe ze kunnen omgaan met hun emoties .

Aan de hand van hun eigen superkrachten leren ze op een bewuste manier omgaan met anderen.

Door het aanleren van specifieke ontspanningstechnieken, ademhalingstechnieken en mindfulness leren kinderen de rust in zichzelf terug te vinden en deze ook uit te stralen naar de omgeving.

Door Sherborne leren ze hun eigen grenzen en ook die van anderen kennen, vergroot hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

bottom of page