top of page
Zoeken
  • peeremyra

Ademen...

Het eerste wat we doen als we op de wereld komen en het belangrijkste om te overleven…ademen.


We staan er niet bij stil want het gebeurt nu eenmaal vanzelf , onze ademhaling. Verkeerd ademen verhoogt het stressniveau , kan paniek-en angstaanvallen erger maken. Soms stoppen we onbewust met ademen zoals deze morgen...

Ik deed mijn garagepoort open, mijn eerste goede daad voor deze dag tegemoet: onze oudste dochter rondvoeren zodat ze niet in de regen moest fietsen. Toen gebeurde het… de afstandsbediening van de auto werkte niet, ik lachte het nog weg… een geluk dat het maar dit kleine batterijtje was die plat was. Ik stapte in de auto en toen... stopte ik met ademen. Hoe kon dit mooi, lief, schattig ogend autootje mij zo in de steek laten?

Ik stapte uit, trok de garagepoort terug dicht en keek naar mijn dochter. "En nu ?", was alles wat ze zei. Nu , lieve schat moet jij op de fiets springen in de regen en zal ik het manvolk moeten opbellen om me te helpen. Ganse dagplanning in het water, mijn goede daad naar de knoppen, … Ik kwam thuis, nam plaats in de zetel met een goede tas warme koffie en stuurde een sms naar het manvolk . Ik plaatste daarvoor mijn tas uit mijn handen in de zetel en toen hield ik voor de tweede keer vandaag mijn adem op… Koffie in de zetel, op mijn kledij, jawel tot op mijn slip zelfs. Vroeger zou dit gepaard gaan met vloeken, alle lelijke woorden die in mijn woordenschat stonden eruit gooien, nu heb ik geleerd om te ademen. Enkele keren diep in en uit ademen zodat de opkomende woede wordt weggeduwd.



Ademen , zo intens belangrijk geworden in ons dagelijks gestresseerd leventje. Het zou eigenlijk een schoolmomentje moeten worden: samen leren ademen . Het zou zoveel frustratie' en problemen op de speelplaats kunnen verminderen. 



Elke coachingsessie leer ik de kinderen ademen. De eerste keer kijken ze me vreemd aan , net alsof ik van een andere planeet kom, sommigen lachen, anderen nemen het serieus, maar elk kind leert ademen en na enkele sessie's hebben ze het door: ademen kan helpen als ze een woedeaanval voelen aankomen, kan helpen als ze in paniek raken en daardoor geen oplossingen meer kunnen verzinnen, kan helpen om moeilijke situatie's te overwinnen en kan hen helpen hun woorden beter te gebruiken. Ademen, een techniek die iedereen zou moeten beheersen, heel simpel en zo doeltreffend en makkelijk aan te leren aan kinderen door een bellenblaas , pluimpje of bloemblaadje,...


Liefs,

Myra x



54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page